376 Rodinný dom, Záhorská Bystrica


štúdia, projekt: 2014
realizácia: 2015

Rodinný dom v Záhorskej Bystrici je na pozemku, ktorý mal dosť prísne regulatívy zastavanosti. Aby sme využili maximálne pozemok a limitujúce odstupy od hraníc pozemku, využili sme aj nepravidelný tvar a pôdorysne dom kopíruje zošikmenia pozemku (pôdorysy nižšie). Dom je navrhnutý na princípoch pasívnych domov a realizovaný ako murovaná stavba z vápennopieskových tehál so silným zateplením. Založenie domu bolo celkom zaujímavé, lebo sme zakladali na penovom skle v dvoch výškových úrovniach. Vykurovanie a ohrev vody je riešený plynovým kotlom. A samozrejme pre pasívne domy nevyhnutné riadené vetranie s rekuperáciou. V tomto dome sme použili stropné vykurovanie. Trubky sú zaliate priamo v železobetónových stropoch. Rovnako sú v stropoch zaliate aj rozvody riadeného vetrania. Tým sme sa vyhli sadrokartónom. Skúsenosti z užívania domu potvrdzujú, že pri dobrom zatienení okien a celkovom technologickom mixe, ktorý sme v projekte zvolili nie je zatiaľ ani v dnešných klimatických podmienkach potrebné strojné chladenie.



Prízemie


Poschodie


Atypický pôdorys so striknými odstupmi od hraníc pozemku dosť obmedzovali využiteľnosť. Preto sme využili aj šikmé strany regulatívu na maximum. Tu je schéma z 3D modelu na pozemku


Kniha zdarma pre vás

kliknite na obrázok nižšie: